Singapur'da IMF-Dünya Bankası Zirvesinde Gerçekleşen İlk Resmi Gösteri

Protesto etmek mi istiyorsun? İlk önce kendini tarat.

30’a yakın insan, Singapur`da Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası buluşmasında, kongre merkezinde belirlenen bir bölgede gösteri yaparak bir ilke imza attı.
Yoksulluğa Karşı Küresel Eylem Çağrısı (YKKE) göstericileri, Perşembe günü başlayan toplantılara katılan Sivil Toplum Kuruluşları( stk) üzerindeki kısıtlamalara dikkat çekmek amacıyla, yüzlerine “sessizlik” yazan maskeler taktılar.
Gruba göre, onların sessizliği fakir ülkelerin IMF ve Dünya Bankası`nda söz haklarının bulunmamasını da simgeliyordu.

Dünya Bankası`nın, IMF ve DB`nin onayını almış Sivil Toplum örgütlerine, toplantılar boyunca dışarıda gerçekleşen protestoları düzenleme izni vermek için Singapur`a yaptığı çağrıya rağmen, Singapur bu gösterilere verilen yasağı kaldırmayı reddetti.
Bunun yerine, göstericilerin, kongre merkezinde kordon altına alınan, bir basketbol sahasından daha küçük ve bir sürü kurala uymak zorunda kaldıkları bir bölgede gösteri yapmalarına izin verdi.

Protestocular bağırabilir; fakat gerçekleşen işlemleri engelleyecek megafon veya ses yükselticileri kullanamazlardı. Polis, göstericilere sloganlarını yazacakları plastik pankartlar verecekti.

Protestocular afiş asmak istediklerinde afişleri metal veya tahta direklerde asamayacaklardı. Çünkü polise göre, onlar tehlikeliydi. Gerekli görülürse, karton direkler tedarik edilecekti. Protesto öncesinde eylemciler, bir lazer tarayıcısının üzerinden onay kartlarını geçirerek kendilerini taratmak zorundalardı.

Dünya çapında 36 milyon fakirlik karşıtı kampanyayı temsil eden bir koalisyon olan Yoksulluğa Karşı Küresel Eylem Çağrısı konuşmacısı Taylor Thompson: “Böyle bir durumla daha önce hiç karşılaşmadım. Daha önce hiçbir protestocunun eylem alanına girebilmek için kendini taratmak zorunda kaldığını görmedim.”
“Bence insanlara barış içinde, nerede eylem yapmak istiyorlarsa orada eylem izni verilmelidir” dedi.

En az 13 sivil güvenlik görevlisi bu barışçıl protestoyu kaydetti.

Polis, sıkı güvenlik önlemlerinin zorunlu olduğunu, çünkü Güneydoğu Asya’nın en gelişmiş ekonomisine sahip Singapur’un “teröristler” tarafından hedef alınan bir bölge olduğunu ve herhangi bir protestonun hazırlıkları tehlikeye sokacağını belirtti.